Висока школа техничких струковних студија је 17. априла свечано отворила нови кабинет за електрична мерења. 

У реконструкцију и адаптацију просторије уложено је преко три милиона динара. Највише средстава уложила је сама школа, док су мерни столови урађени средствима Града, 200.000 динара, која су добијена на конкурсу за удружења грађана на који су аплицирали студенти преко свог удружења.

visoka3

- Уз подршку управе школе извршена је адаптација и санација дела зграде, набављена је мерна опрема и мерни прибор. Велику захвалност дугујемо професору Славку Вардићу који је сада у пензији, а који је започео форирмиање лабораторије. На добром смо путу да студентима дамо што боља знања како би били конкурентни на тржишту рада. Циљ струковних студија је да студенти изађу са дипломама али и знањем које одмах могу употребити и применити у фирмама. Захваљујем се студентима који су уложили и свој рад и иницијативу, рекао је директор Високе школе Драган Брајовић.

visoka8 1  visoka 1

Професор Божимир Мишковић подсећа да је један од циљева Високе школе максимална подршка теоријској настави практичним видовима наставе, од навођења конкретних примера у оквиру предавања, преко лабораторијских вежби до стручних посета и стручне праксе у предузећима.

 visoka1 1  visoka lab EM 5

- Ова лабораторија треба да унапреди и осавремени практичну наставу из области електротехнике. Тренутно је опремљена за вежбе из области електричних мерења. То је предмет где се стичу знања о принципима рада руковању мерном опремом и основним мерним методама. Акценат у опремању је дат на набавку дигиталних мерних инструмената. Поред постојећих мерних аналогних и дигиталних средстава и прибора, набављено је доста савемене мерне опреме, од дигиталних осцилоскопа, анализатора спектра, сигналних генератора, дигиталне опреме за мерење енергије, снаге, уземљења, изолације до дигиталних мултиметара високе резилуције. План је да се лабораторија користи и на специјалистичким и мастер студијама, као и за испитивање приликом писања стручних радова за часописе, дипломских, специјалистичких и мастер радова, и пројектовано у будућности, у иновативни центар, најављује професор Мишковић.

 visoka lab EM 1  visoka lab EM 4

- Заштитни знак лабораторије је Теслин калем, висконапонски високофреквентни осцилаторни систем, чији је рад демонстрирао наш студент Илија Јечменица који се ангажовао и око набавке и постављања Теслиног калема.  Са групом студената радио је на опремању лабораторије, изради мерних столова, каблирању, графичком осмишљавању зидних површина.... Видимо га као будућег лаборанта. Он је демонстрирао и један једноставан, а занимљив начин бежичне комуникације.

visoka5 1

 - Свака лабораторија доста користи студентима. Као школа струковних студија, ми би по њеном завршетку требало би да се одмах запослимо и да одмах радимо. Ова лабораторија ће томе допринети. Реч је о паметној лабораторији. Помоћу мобилног телефона можемо да је контролишемо, да палимо светла, утичнице…Она је еколошки чиста, користимо соларне панеле…Ту су два Теслина калема напона преко 200.000 волти, чија варница достиже скоро два метра. Похвалио бих своје колеге које су учествовале у овом пројекту, рекао је студент Илија Јечменица.

visoka9 1

 visoka4  visoka lab EM 6

- Из елеткричних мерења имамо велики број вежби, и зато је значајно да лабораторија има одличне услове за рад. Елетрична мерења се најлакше уче ако радимо нешто практично, ослабађамо се страха у додиру са струјом, каже студент Зоран Перић.

На студијском програму електротехника и рачунарство наша школа већ има више лабораторија, као и три рачунарска кабинета.