Професори са Свеучилишног одјела за стручне студије из Сплита боравили су два дана у Чачку, у посети нашој Школи. То је наставак вишегодишње сарадње која је започета пре неколико година, и која ће, како је најављено, резултирати увођењем мастер студија на енглеском језику како би се привукли инострани студенти. Они су том приликом одржали неколико предавања студентима наше Школе.

 
Split predavanja 3 Split predavanja 2 

 

-Успоставили смо сарадњу са школом која је блиска по студијским програмима нашој школи. Поједине студијске програме смо ускладили са њиховим студијским програмима све у циљу да би могли да размењујемо и студенте и професоре у оба смера. Два дана смо ми домаћини школи из Сплита са идејом да наставимо сарадњу и да она добија конкретније облике. Идеја је да оформимо мастер студије на енглеском језику како би привукли иностране студенте. Имамо већ сада интересовање из Грчке, и то је нешто на чему ћемо радити у наредном периоду, каже директор Високе школе Драган Брајовић.

 
 Split predavanja 4  Split predavanja 5
 

Свеучилишни одјел за стручне студије у Сплиту основан је 1998. године и изводи стручне студије на три смера техничке струке и два смера у оквиру друштвених области. Настава је окренута стицању практичних знања, и у ту сврху остварена је добра сарадња са привредом, а уложена су и знатна средства у опремање лабораторија.

visoka skola2

-Студент који заврши стручне студије треба да буде спреман за тржиште рада. У последње време окренули смо се студијама у туризму. Прошле године смо увели смер менаџмент трговине и туризма с обзиром да је Далмација окренута туризму и трговини. Имамо одличну сарадњу преко Еразмус програма са преко десетак европских држава. Годишње око 50 наших студената одлази у иностранство, док око 70 долази у Сплит на један до два семестра. За њих се настава изводи искључиво на енглеском језику. Припемамо студије електротехнике на енглеском језику, а надам се да ће то бити уведено и у Чачку. Жеља нам је да уведемо мобилност прво професора, а потом студената. Сплит је атрактивна дестинација студентима и мислим да ћемо радити да и наши студенти дођу у Чачак. Волели би да у будућности реализујемо веће пројекте како би повукли новац из фондова ЕУ. Имамо идентичан проблем, а то је да нас држава све мање финансира и мораћемо у будућности да се сналазимо на тржишту, рекао је Иван Акрап, прочелник Свеучилишног одјела за стручне студије Свеучилишта у Сплиту.

 

Улазак у ЕУ, школи у Сплиту омогућио је да конкурише за средства из фоднода ЕУ, али и да остварује сарадњу са другим високошколским установама унутар заједнице.

Висока школа техничких струковних студија у Чачку, поред школе у Сплиту, има сарадњу са техничким универзитетима на Криту и у Грацу, као и са Високом школом у Марибору. Како је рекао Брајовић, школа ће тражити нове партнере, нарочито у Европи, како би се обезбедила што већа мобилност студентима и професорима.