Visegrad maj 2019Удружење студената Високе школе техничких струковних студија Чачак, за своје студенте организовало је излет у Вишеград.

Дводневним програмом, студенти су посетили Андрић град и Мећавник, два градитељска дела нашег чувеног филмског режисера, чувени мост „На Дрини ћуприја“, уживали у крстарењу Дрином уз многе друге активности.
На Мокрој Гори имали су прилику да виде чувени Дрвенград изграђен по замисли филмског редитеља Емира Кустурице за потребе снимања филма „Живот је чудо“. Обишли су и железничку станицу Јатаре кроз коју пролази пруга уског колосека која је некада повезивала Београд са Дубровником, сада названа „Шарганска осмица” са чувеним возом Ћиром.

Доласком у Вишеград студенти су посетили  мост Мехмед паше Соколовића, познатији као „На Дрини Ћуприја“. Након моста обишао се и Андрићград који је посвећен нашем једином нобеловцу у коме су имали прилику да виде споменике Иву Андрићу, Петру Петровићу Његошу, Николи Тесли, као и нови споменик посвећен двојици браће, Мехмед паши и Макарију Соколовића, једног у одори османског великог везира, другог у одежди великодостојника Српске православне цркве, који стоје у братском загрљају.

У јатарњим часовима другог дана организовано је крстарење Дрином, вожња бродом кроз предивни кањон са разноликом флором и фауном. Овај нетакнути бисер природе се могао доживети само са палубе брода. Капетан брода пренео је студентима чувену изреку коју сваки мештанин Вишеграда зна о Дрини, која ће их сећати на ову дивну реку: „Ја сам вековна граница и сведок сам живота. Рушим границе мостовима, кривудава сам и поносна. Ја сам Дрина!“.